sábado, 29 de noviembre de 2014

Citar, referenciar i fonts fiables

Moltes persones creuen que una cosa és veritat quan tothom en parla d'ella. És com si no hi hagues possibilitat de posar-ho en dubte perquè és suficient estant en boca de tots. Estem equivocats.

 Un altre error comú que cometem és creure i pensar que "google" ho sap tot. Expliquem això. Doncs ben fàcil: si dubtes d'una cosa, busca-la a google, si surten moltes coses en referència a ella és que és cert. Doncs no. El que s'ha de fer en aquests dos casos i molts d'altres és anar a cercar la informació a fonts d'informació creïbles i de qualitat. Ens hem de fixar bé en la URL que apareix de cada pàgina. Si és una ORG, XTEC, CAT...és una font fiable ja que són institucions reputades. Si per exemple trobem blogspot, no podem afirmar que sigui fiable perquè no sabem res de la persona que hi ha darrere.

Citar i referenciar és molt important per donar credibilitat al que diem. Dins d'aquí, també es veu involucrat el tema del copyright i plagi. Per això, qualsevol aportació que fem a la xarxa sigui a través del medi que sigui, cal citar, referenciar i verificar aquelles fonts que siguin fiables.


Cal afegir, doncs, que hem d'anar en compte d'on extreiem certes informacions, imatges, vídeos, etc...nomès podem agafar, distribuir, copiar, modificar tots aquells elements que tinguin una llicència determinada, un bon exemple d'això, treballat a GTIC i nombrat en diferents entrades de blog serien les llicències Creative Commons(C.C). Per tant, si naveguem per la xarxa no podem agafar tot allò que veiem. Hem de fixar-nos si ens permet gràcies a la llicència. 

Si no té llicència, tota la informació que pugui haver estarà protegida automàticament, gràcies al copyright. En definitiva, nomès podem agafar allò que té un permís determinat. De totes maneres, encara que agafem material amb llicència per distribuir i copiar, sempre haurem de citar la font d'on ho hem extret per donar credibilitat, veracitat i qualitat al que comuniquem.


Però...Com ens adonem que són fonts fiables?


Si entreu a l'enllaç següent, publicat per la Universitat de les Illes Balears,Podreu consultar una taula on s'explica molt ordenadament com avaluar aquest tipus de fonts. : 


http://biblioteca.uib.cat/digitalAssets/205/205332_avaluacio_fonts_informacio.pdf 



                                                    Josué_N  Flickr

No hay comentarios:

Publicar un comentario