domingo, 16 de noviembre de 2014

Wikis i usos

Wiki: Què és?

Un wiki  és un lloc web col•laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden per tant, modificar, enllaçar, crear i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts, com ja sabem és la wikipèdia. Normalment tothom coneix la wikipèdia o si més no, l'utilitza sovint però realment si es paran a pensar no saben què és una wiki, ni com s'organitza i es gestiona.

Les característiques dels wikis les converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col•laborativa, són molt eficaces per a la gestió del autoconeixement.

Usos típics de les wikis en educació

1. Espai de comunicació de la classe

Les wikis et permeten crear un espai virtual on tinguis la possibilitat de compartir tots aquells coneixements amb les persones de la teva classe. És una manera fàcil i ràpida de comunicació que et brindarà mil i una possibilitats: foros, tablons d'anuncis...

2. Espai de col·laboració de la classe

Una wiki es pot utilitzar com un punt focalitzat d'una comunitat interesada en un tema concret, relacionat amb el contingut de l'assignatura. Hi ha la possibilitat de crear un espai general sobre un tema donat o un lloc on hi hagi material i recursos fruit de la investigació dels alumnes. 

3. Espai per realitzar i presentar tasques

Les wikis et permeten realitzar tasques al moment i presentar-les. És una bona manera de deixar de banda els papers i anar d'un lloc a un altre ja que la wiki la tindràs sempre al mateix lloc. Pots crear-la vagis on vagis, sempre que tinguis connexió a internet. 

Això també permet que l'avaluació del mestre i/o altres professionals interessats, sigui més ràpida, còmoda, fàcil i eficaç.

4. Arxiu de text en procés d'elaboració

Una wiki té flexibilitat i facilitat per crear-la i editar-la. Les wikis mantenen internament un historial consultable de tots els canvis que es produeixen en ella.  

Així mateix, aquesta també permet creat textos de manera colaborativa sense donar importància al temps i la distància. 

5. Manual d'aula

Un altre tipus d'activitat és la creació colaborativa de llibres de text, manuals o monografias escrites per un grup de docents des de una perspectiva tradicional o des de una perspectiva social, feta pels propis estudiants.


6. Espai pels projectes de grup

Finalment, una wiki pot esdevenir l'eina ideal per albergar i/o publicar els projectes de treball de grups d'estudiants. Es poden realitzar activitats d'autoavaluació, revisar per parts, modificar, analitzar...per fomentar i desenvolupar l'anàlisis i l'estudi de projectes dels altres grups.

Com crear una wiki

A l'assignatura de GTIC hem creat una wiki per tal de començar a endinsar-nos en el seu món: per crear coneixement i compartir-lo amb els wikipedistes.

En el meu cas, he creat la wiki mitjançant un programa que t'ofereix moltes possibilitats encara que té un xic de complexitat. La meva wiki és diu: Noves maneres de comunicar. La trobareu més abaix juntament amb els passos a seguir per crear-ne una. 


Passos 

1. Escollir la plataforma  "wikispaces" per crear la nostra wiki.




2. Crear un compte seguint els passos indicats.



3. Un cop tens el teu usuari i contrasenya, t'apareixerà la següent pàgina. Fixa't al costat dret, a la part superior de la pantalla on veuràs : "create wiki". Fes click.



4. Introdueix el nom de la teva wiki a la part superior de la pantalla. A continuació, fes click al tipus de wiki que destijes i al pla i finalment apreta a l'apartat: "Try for 30 days-free".


5. Ja tens la teva wiki llesta per començar!







*Informació extreta de:

                                                  


*Entrada realitzada conjuntament amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

No hay comentarios:

Publicar un comentario