lunes, 17 de noviembre de 2014

Llicències d'ús: Creative Commons (CC)


A la classe de GTIC d'avui, dia 17 de novembre, hem parlat per primera vegada de les llicències d'ús que hi ha. He decidit fer una entrada ja que ho trobo un tema interessant per tots aquells que arribeu fins al meu bloc.


Anem per parts, primer hem de saber què és una llicència Creative Commons. Fent click al següent enllaç trobem informació on ho explica:


 http://ca.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

És important saber-ne i conèixer el seu parè ja que no podem anar agafant tota la informació que consultem així com així. Tots tenim un dret i una protecció, el copyright. Aquest et protegeix la teva informació, imatges i qualsevol altre cosa, en el cas que tu no hagis donat un permís precís com per exemple mitjançant algun tipus de llicència. Una llicència d'aquestes seria: Creative Commons.

Aquestes llicències, permeten a les persones que consulten la teva informació agafar-la, distribuir-la, copiar-la, ampliar-la...en canvi el copyright no. Sempre i quan no els citis. Si cites les fonts en el copyright no tindrás cap problema.
Per tant si teniu un bloc o qualsevol altre pàgina d'informació, marqueu quin tipus de llicència utilitzeu. Jo utilitzo Creative Commons. 


Però...com es crea i introdueix una llicència Creative Commons al bloc?

El primer pas és anar a la pàgina Creative Commons 

Un cop estás dins d'ell, veuras quatre quadrats. Nomès has d' omplir el quadre "Característiques de les llicències". Un cop hagis omplet el quadre, el qual només conté dos preguntes senzilles, ja tindràs la teva llicència preparada per introduir al bloc. Al quadre titulat: "Tens una pàgina web", veuràs  un codi el qual hauràs de copiar i enganxar al teu bloc. 

L'últim pas a realitzar és la ubicació a la qual  introduir el codi per tal que es vegi la llicència: 

1. Anar a la pàgina principal del bloc: on són les entrades, la configuració, disseny...

2. Apretar l'apartat "Disseny".

3. Buscar i apretar "Afegir gadget".

4. Buscar i apretar "HTML/JAVASCRIPT".

5. Introduir el títol de la llicència i on posa "contingut", introduir el codi embed (copiat i enganxat anterioment).

6. Fer click a: "Guardar disposició".

7. Ja tens la llicència al teu bloc!

Us deixo, a continuació una impressió de pantalla de la meva llicència Creative Commons  perquè veieu on és i la sapigueu reconèixer en altres blocs.


*Entrada realitzada conjuntament amb Rebeca Losada i Marta Pagan.


No hay comentarios:

Publicar un comentario