martes, 23 de diciembre de 2014

Taxonomia de Bloom

El passat dia 15 de desembre, a la classe de GTIC vam parlar sobre la útima entrada que cal realitzar per finalitzar el semestre: "La taxonomia de Bloom". 

Aquesta activitat consisteix en elaborar una taula  on es reflexin les capacitats que es desenvolupen en referència a cadascuna de les eines treballades a GTIC.

Benjamí Bloom, al 1956, va establir "La taxonomia de Bloom". Aquesta  Taxonomia estructura les habilitats de forma jeràrquica de manera que no es pot pretendre assolir les d'ordre superior sense tenir assolides les d'ordre inferior. En el 2001 es va fer una revisió d'aquesta taxonomia i es van produir alguns canvis que podem veure reflexats en aquesta imatge.



La taxonomia, en definitiva, és una llista de les habilitats i processos del pensament que poden aparèixer en les tasques escolar i per tant, ser objecte d'avaluació. 

 Si voleu llegir més sobre aquest tema podeu consultar:

http://www.eduteka.org/TaxonomiaBloomCuadro.php3 


A continuació, deixo penjada la meva taula de Taxonomia de Bloom on podeu veure tot el que hem treballat fins ara amb les seves respectives capacitats.

*Entrada realitzada conjuntament amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

lunes, 22 de diciembre de 2014

Comunicador en xarxa

A l'assignatura de Comunicació Oral Escrita i Digital i Gestió de la informació i de les TIC vam haver de fer un seguiment a una persona que considerem un bon comunicador i corroborar-ho. 

El seguiment va ser durant un mes del 3 de novembre al 5 de desembre. El meu grup format per la Marina Garcia, Marta Pagan, Asuncion Perez i Inés Piqué vam escollir al periodista Victor Amela, i el vam seguir a través del programa Arucytis, la Contra de la Vanguardia i a les xarxes socials, entre altres plataformes. Tota la informació recopilada en aquest temps la vam recollir i estructurar en un sites dividit en pestanyes.

 Per sintetitzar la informació vam fer ús del programa Movie Maker per crear vídeos recopilatoris de les seves publicacions a la Contra de la Vanguardia i a les xarxes socials, Facebook i Twitter.

 Per més informació us deixem el link del nostre sites:


 Després de fer el seguiment vam arribar a la conclusió que en Victor Amela és un bon comunicador que destaca en les seves publicacions a la Contra de la Vanguardia, a diferència de les xarxes socials i el programa Arucytis donat que el contex on es troba no pot mostrar tot el potencial.

 Caldria dir que les xarxes socials les utilitza com a mitjà per comunicar la seva trajectòria professional.


 Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

Viquipèdia

La Viquipèdia és l’enciclopèdia de lliure llicència a la qual totes les persones tenen accés gratuït al coneixement. L’escriuen milers de voluntaris d’arreu del món en moltes llengües. Wikimedia és l’organització que dóna suport a l’estructura que sustenta la Viquipèdia. Cal remarcar, que només ho fa a l’estructura, ja que com he dit, els articles són obra dels viquipedistes que volen compartir coneixement. Per aquest motiu, hi ha gent de tot el món que es dediquen a protegir i millorar la qualitat d’aquests articles.
La Viquipèdia ens permet accedir, descarregar i reutilitzar el contingut i ofereix moltes opcions per compartir coneixement. 

Els pilars bàsics de la Viquipèdia i les normatives


La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals i de les específiques, per tant, no és ni un diccionari, ni una col·lecció de textos originals ni un diari. Busca el punt de vista neutral, és a dir, que els articles publicats no poden donar una visió concreta com la bona o vertadera, sinó que s'han d'exposar tots els punts de vista. Això implica citar les fonts autoritzades, sempre que sigui possible. Tot el que hi ha publicat a la Viquipèdia és de contingut lliure i tothom pot col·laborar i distribuir la informació lliurement.

La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta, que significa que s'ha de respectar als altres viquipedistes encara que no es comparteixin les opinions. Finalment, no té normes inamovibles més enllà d'aquestes. La gràcia d'editar és que no requereix la perfecció, i no s'ha de tenir por a modificar res, ja que totes les versions queden guardades.
Deixo aquí un vídeo on explica amb molta claredat què és la Viquipèdia i quins són els seus pilars bàsics:



D'altra banda, la Viquipèdia segueix unes normatives que serveixen pel bon funcionament de l'enciclopèdia. L'objectivitat és una d'elles, i representa que cal mantenir un punt de vista neutral, com he dit abans, i mostrar totes les visions sobre un tema. Respecte als drets d'autor, la Viquipèdia permet la distribució lliure, la modificació i l'ús sense restriccions de la informació, per tant, abans de copiar alguna cosa hem d'assegurar-nos que tingui una llicència lliure, ja que si no ho és, podríem tenir conseqüències legals.
Els articles han de tenir un contingut enciclopèdic, donat el caràcter de l'organització, i les planes de discussió han de servir per millorar-los.
Un altre aspecte important és el respecte a tothom. Els viquipedistes provenen d'orígens diferents i tenen opinions diverses, i hem de tractar-los a tots amb respecte.
Per últim, cal parlar que per mantenir la consistència del projecte, els articles han de seguir un estil i un format establert, que queda definit al llibre d'estil.

Beneficis de la participar en la Viquipèdia

La Viquipèdia amb totes les seves funcions ens faciliten la cerca d'informació sobre allò que volem aprendre, és a dir, que comporta una sèrie de beneficis no només per un col·lectiu, sinó per els alumnes, els mestres i pel centre.



Amb la Viquipèdia els alumnes obtenen una motivació, causada pel fet que poden compartir allò que han après a classe i sentir que és vàlid per tothom. Fan un aprenentatge significatiu, ja que la Viquipèdia, al no acceptar textos copiat d'altres fonts, obliga a escriure el propi text produint-se així un autèntic aprenentatge. Els alumnes aprenen també una competència digital sabent utilitzar una eina digital molt potent. El fet de publicar articles a la Viquipèdia millora la capacitat comunicativa dels alumnes treballant l'expressió, distingint entre objectivitat i opinió, etc.

Els articles creixen del treball de tots, no d'una única persona. Per què això es porti a terme, els alumnes han de saber acceptar normes alienes i d'aprendre a consensuar i dialogar. De la mateixa manera, augmenta la seva capacitat d'esforç, ja que els articles no surten a la primera, sinó que cales diverses revisions per aconseguir un article de qualitat.

Finalment, els alumnes augmenten el seu esperit crític en qüestionar-se la validesa d'allò escrit mentre valoren el propi coneixement.Pels professors també és una eina de valor. 

Gràcies a la Viquipèdia els mestres obtenen un retorn públic, fent que la societat es beneficiï dels seus treballs. També els serveis per incorporar la visió i les eines del segle XXI, i poden oferir més protagonisme als alumnes, fent-los participants actius en la construcció de nous coneixements i deixant enrere la visió de receptors passius de dades.

Com en la Viquipèdia queda registrat a l'historial totes les modificació que fa un alumne, l'avaluació és molt més rica, ja que poden mirar el procés que han seguit.

Per últim, dir que hi ha molts articles en altres llengües que els serveixen per comparar el seu treball convencional, per tal d'incentivar el debat a l'aula i la correcció d'errors en temps real.
El centre també és un beneficiari de l'ús de la Viquipèdia, ja que participa de forma activa en la creació de coneixement i guanya prestigi. Si es participa en l'edició en català, el centre ha de lluitar per la normalització i conservació de la llengua. Per acabar, es dóna un diàleg on el centre se suma a altres comunitats culturals, creant un retorn apropant així la cultura a tothom.

Treball a classe

Nosaltres a classe, després de parlar sobre què és la Viquipèdia, quina estructura té, com s'organitza i les fonts fiables, vam col·laborar en l'enriquiment de la Viquipèdia. 
Vam escollir un article d'algun tema relacionat amb l'educació i vam haver de verificar les fonts o afegir-ne, en el cas que no hi hagués gaires. 
En el meu cas, ho vaig fer conjuntament amb la Marina Garcia, i vam escollir un article que parlava sobre la psicomotricitat. Per consultar-lo us deixo aquí el link:http://ca.wikipedia.org/wiki/Psicomotricitat

La nostra feina es va basar en buscar noves fonts i referències, donat que a l'article no apareixen citades, com es pot observar a la imatge.


Per fer-ho, vam buscar altres pàgines web que parlessin sobre els apartats de l'article i vam afegir-les a l'apartat de referències. Cal aclarir, que per poder contribuir a la millora de la Viquipèdia és necessari el registre a la web, pas que vam fer anteriorment a la cerca de la informació. 
És molt important citar les fonts d'informació per tal de no cometre un plagi i que no ens esborrin l'article, per això utilitzem les referències. 
Les referències són els números que apareixen al text de l'article, i serveixen per organitzar les fonts d'informació i comprovar que la informació és fiable.


Les fonts que s'utilitzen per les referències han de ser serioses i independents. Llocs web com blogs no són vàlids, ja que qualsevol persona els pot editar de manera anònima i sense aportar necessàriament arguments contrastables. 
Per afegir les fonts hem d'entrar a la Viquipèdia amb el nostre compte i clicar a l'apartat de referències on posa "modifica".


Després, ens apareixerà una finestra on haurem d'introduir la nova font que hem trobat i desar els canvis.
Finalment, hem fet un seguiment del nostre article des de la edició de fins a dia d'avui, i no hem observat cap modificació al respecte. 

Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

sábado, 20 de diciembre de 2014

Viquipèdia i preguntes

Una altra activitat que hem realitzat a classe de GTIC ha estat contestar una sèries de preguntes sobre la Viquipèdia i les Wikis. Ho hem fet en grups, en el meu cas amb la Marina Garcia i Marta Pagan.
Hem utilitzat una presentació Google per exposar la nostra activitat sobre Viquipèdia. 




domingo, 7 de diciembre de 2014

Twitter


Twitter és un servei que permet als seus usuarisenviar i publicar missatges de breu extensió (140 caràcters exactament) anomenats tweets.

Aquests tweets es poden veure en la pàgina principal de l'usuari, ja siguin els seus com els de les persones que segueixi en twitter.
Quan l'usuari vagi al mur de la pàgina principal podrà veure els últims tweets seus i dels usuaris als quals segueix, i per la mateixa regla, els usuaris que ens segueixin a nosaltres, també ho veuran d'aquesta manera.

Com enregistrar-se a Twitter?


Accedim a la pàgina oficial deTwitter, en la part superior dreta trobarem dues opcions: 


1. Per accedir a twitter si ja estem enregistrats.

2. Per enregistrar-nos si encara no estem enregistrats.

Com som nous en twiter doncs entrarem en l'opció per enregistrar-nos de nou.
Omplirem les dades personals, amb el nostre nom, correo electrònic i la contrasenya que escollim per al nostre compte.
Haurem de seguir 6 passos on ens demanaran preferències ( del que ens interessa seguir a Twiter, Ens faran una sèrie de recomanacions per afegir comptes per a seguir nosaltres a la nostra pàgina.

Després haurem de posar el nostre perfil amb una fotografia i editar la informació que volguem de nosaltres i premem continuar com podem veure a la dreta.
Per últim, ens dona l'opció a poder seguir els contactes que tenim amb aquest compte de gmail.
Ara, ja tenim al complert el nostre enregistrament a Twitter i podem anar seguint a aquelles webs de persones o fundacions que ens interessin.




Com hipervincular Twitter al nostre blog?

En primer lloc anirem a la pàgina web de Twitter i clicarem sobre la part superior dreta el botó de perfil i configuració. Un cop allà clicarem sobre l'apartat de configuració i accedirem a la pàgina que tenim mostrada. 
En segon lloc anirem a la columna que tenim a la part esquerre del blog i clicarem al botó on posa Widgets i clicarem allà per afegir un widget en el nostre blog.

Ens sortirà una opció que posa afegir o crear un nou widget, cliquem aquí i ens portarà al següent pas.



El següent pas és quan estem en la pàgina d'afegir un widget seleccionem diverses opcions que volem escollir per a que surti en el nostre blog com el color del fons, color de la lletra, etc.
Un cop escollides posem desar canvis i ens sortirà el codi embed que l'haurem de copiar i enganxar en la pàgina del nostre blog.





En el nostre blog haurem d'anar a disseny del blog, format, i afegeix un gadfet on nosaltres volguem del format.
Un cop aquí ens sortiran diverses opcions, doncs hem d'escollir l'opció de html/java script. Donarem al botó d'afegir en el + de color blau i ens portarà a la configuració.


Trobarem dos camps que haurem d'omplir, un el títol que podem posar Twiter o el títol d'aquell gadget i el segon, on posa el contingut, que posarem el codi embed que hem copiat de la pàgina de twiter.
Un cop copiat el cide embed desem els canvis i quann anem al nostre blog, podrem veure nosaltres i els usuaris els twitts del nostre twiter a temps real.






Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

sábado, 6 de diciembre de 2014

Padlet

El Padlet és una altra eina que ens dóna la possibilitat de compartir i col·laborar en la creació d'informació. És una aplicació molt senzilla, ja que no cal registrar-se i dóna moltes possibilitats per compartir-los a les xarxes socials, amb codis embed, etc.



Aquest exemple s'anomena "Animalets que no voldríes tenir a casa". Per crear-lo hem de clickar a la pestanya de create new padlet, i se'ns obrirà el nostre mur. A la dreta de la pantalla ens apareix una barra amb diferents opcions per l'edició del nostre padlet. L'últim botó, el de configuració ens permet posar-li un títol i una descripció. També ens dóna l'opció de canviar el fons, ja sigui de color o amb una imatge. 


A més, podem escollir com volem que s'organitzin les imatges que inserirem, afegir una direcció web i seleccionar la privacitat que vulguem. 

Per adjuntar imatges, podem arrosegar-les des d'una carpeta o fent un doble click al mur i buscant i l'arxiu a la biblioteca. 

Per últim, podem compartir el nostre padlet a les xarxes socials, imprimir-lo o exportar-lo en format pdf, excel o com a imatge. 








Aquesta eina podem fer-la servir a les aules amb els nens a mode d'agenda, per passar llista, per treballar alguns conceptes, etc. Són útils com a recordatori o com a activitat.
Aquest és el resultat final del padlet que vam crear entre tota la classe.





Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

viernes, 5 de diciembre de 2014

Els fluxogrames


A la sessió de GTIC, vam estar parlant dels fluxogrames. Explicaré una mica, abans de començar, què és un diagrama de flux.

Bé, representa diferents processos per a resoldre una tasca determinada. Actualment, s'utilitza aquesta eina en múltiples àmbits. Els diafragmes de flux els podem treballar amb diversos programes, entre d'altres: el Word de Microsoft, Write d'OpenOffice, programes de presentacions, etc.

A GTIC, hem decidit utilitzar una eina concreta; Gliffy que serveix entre d'altres aspectes , per crear, guardar i editar diagrames de flux. La podrem trobar a: http://www.gliffy.com/.


L'activitat que haviem de fer consistia en crear un diagrama de flux que representès el fet de creuar un semàfor. Tots els passos que cal fer abans de creuar. Desprès, cal exportar-ho a JPG i penjar-ho al bloc.


*Aquesta entrada ha estat elaborada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

lunes, 1 de diciembre de 2014

Bubbl: Mapes conceptuals










El mapa conceptual és una eina que podem utilitzar per organitzar i estructurar els nostres coneixement i així poder estructurar tant per ensenyar com per a nosaltres elaborar classes Amb els mapes podem transmetre de manera gràfica els noctres coneixements utilitzant-los com a una xarxa de conceptes. 

Els nódols representen els conceptes que volem posar i els enllaços que elaborem representen la relació entre els conceptes.

Per elaborar el nostre mapa conceptual utilitzarem bubble, una eina per a crear mapes de conceptes de forma online. El seu ús és fàcil i intuïtiu, amb aquest programa podem exportar com imatges i compartir a internet a través de l'enllaç de la pàgina web o amb el codi embe.

És una eina molt adequada per al treball de classe ja que ofereix la possibilitat de realitzar els mapes col·laborativament.
Es pot utilitzar sense registre previ, però, per a poder fer ús es convenient resgistrar-se i emprar un compte.

A classe de GTIC d'avui hem creat un mapa conceptual amb bubbl a partir d'un text sobre un sopar de Nadal. Aquests mapes es poden exportar i es poden guardar com a jpeg o png.

Aquest és el resultat:



Fotografia del dinar de Nadal:



Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

Wordle


Wordle és un programa per generar "núvols de paraules" a partir d'un text. En aquests núvols, les paraules que es repeteixen amb major freqüència apareixen més grans, i les que es repeteixen amb menys freqüència apareixen més petites. A més, es poden editar canviant els colors, el fons, la lletra, etc. Per últim, pots guardar-los com a imatge en formats .jgp o .png, i es poden imprimir o guardar-les a la galeria de Wordle per compartir-les amb els altres.

Visualment, hi ha diversos aspectes a tenir en compte i que són el resultat de la investigació feta per Lohmann, S., Ziegler, J. i Tetzlaff, L. a la Universitat de Duisburg-Essen, l'any 2009.

En aquesta web, s'explica amb claredat els diferents tipus de "núvols de paraules" que existeixen i els aspectes visuals que s'han estudiat: http://ca.wikipedia.org/wiki/N%C3%BAvol_de_paraules

Per crear un "núvol de paraules" a Wordle hem de clickar l'opció de crear el nostre propi núvol de paraules. Aquí apareix una finestra on podem enganxar un text, escriure'l directament o inserir l'enllac d'una pàgina web, i desprès hem de clickar a on posa submit per què generi el núvol del contingut.





Aquesta entrada ha estat eleborada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

sábado, 29 de noviembre de 2014

Citar, referenciar i fonts fiables

Moltes persones creuen que una cosa és veritat quan tothom en parla d'ella. És com si no hi hagues possibilitat de posar-ho en dubte perquè és suficient estant en boca de tots. Estem equivocats.

 Un altre error comú que cometem és creure i pensar que "google" ho sap tot. Expliquem això. Doncs ben fàcil: si dubtes d'una cosa, busca-la a google, si surten moltes coses en referència a ella és que és cert. Doncs no. El que s'ha de fer en aquests dos casos i molts d'altres és anar a cercar la informació a fonts d'informació creïbles i de qualitat. Ens hem de fixar bé en la URL que apareix de cada pàgina. Si és una ORG, XTEC, CAT...és una font fiable ja que són institucions reputades. Si per exemple trobem blogspot, no podem afirmar que sigui fiable perquè no sabem res de la persona que hi ha darrere.

Citar i referenciar és molt important per donar credibilitat al que diem. Dins d'aquí, també es veu involucrat el tema del copyright i plagi. Per això, qualsevol aportació que fem a la xarxa sigui a través del medi que sigui, cal citar, referenciar i verificar aquelles fonts que siguin fiables.


Cal afegir, doncs, que hem d'anar en compte d'on extreiem certes informacions, imatges, vídeos, etc...nomès podem agafar, distribuir, copiar, modificar tots aquells elements que tinguin una llicència determinada, un bon exemple d'això, treballat a GTIC i nombrat en diferents entrades de blog serien les llicències Creative Commons(C.C). Per tant, si naveguem per la xarxa no podem agafar tot allò que veiem. Hem de fixar-nos si ens permet gràcies a la llicència. 

Si no té llicència, tota la informació que pugui haver estarà protegida automàticament, gràcies al copyright. En definitiva, nomès podem agafar allò que té un permís determinat. De totes maneres, encara que agafem material amb llicència per distribuir i copiar, sempre haurem de citar la font d'on ho hem extret per donar credibilitat, veracitat i qualitat al que comuniquem.


Però...Com ens adonem que són fonts fiables?


Si entreu a l'enllaç següent, publicat per la Universitat de les Illes Balears,Podreu consultar una taula on s'explica molt ordenadament com avaluar aquest tipus de fonts. : 


http://biblioteca.uib.cat/digitalAssets/205/205332_avaluacio_fonts_informacio.pdf 



                                                    Josué_N  Flickr

Analitzar blocs

A la classe de GTIC, ens van proposar una activitat que consistia en mirar i recòrrer diferents blocs  educatius per tal de basar-te en un  concret i així analitzar-lo. 

En el meu cas, he escollit el bloc d'una mestra d'una escola de Saragossa: http://aliena242.blogspot.com.es/ 

Per dur a terme aquesta tasca, el mestre ens va donar una sèrie de preguntes que haviem de contestar per tal que l'anàlisi fos complet. A continuació us deixo el meu anàlisi: 

1. Quins tipus de continguts hi ha publicats?


Hi ha diferents tipus de continguts. Entre ells: les activitats diàries que fan a l'aula d'infantil, projectes personals d'aula, eines 2.0, recursos i eines per descargar d'utilitat a l'aula, un llistat de jocs digitals interessants a treballar, material didàctic digital, un llistat de cançons, prezi interessants i vídeos realitzats a l'aula dels seus alumnes.

2. En quin format treballa els continguts? (vídeo, àudio, presentacions, text, imatges ,....)


Realment es treballa tot. Podem veure com predomina en totes les entrades el text però aquest ve acompanyat majoritàriament per imatges. 

En alguns apartats podem veure també l'utilització elevada de vídeos però en cap cas d'audio. Combina moltes maneres de transmetre la informació mitjançant diferents programes, eines o recursos.

3. Com encaixa amb les diferents classificacions que trobem al llibre: Tipus de bloc, activitat que s’hi desenvolupa, interaccions possibles,...

- El tipus de blog que trobem és blog de professor (individual) ja que aquest blog està destinat a compartir amb tots els blogaires metodologies emprades a l'aula d'infantil, material elaborat, possibles eines i recursos a l'abast dels mestres, etc.


4. Qui els publica?

Els publica Carolina Calvo Garcia. Mestra d'educació infantil a una escola de Saragossa.

5. Hi ha alguna estructura en el bloc? Categories, etiquetes, menús,...

- El blog està dividit en pàgines estàtiques. Dins de cada una d'aquestes, trobem diferents apartats i entrades amb informació i material d'interès. 

A la part dreta del blog, trobem diferents gadgets que ens permeten apretar i anar directament al twitter, facebook, youtube...de la mestra en qüestió. Podem veure, també, els premis que li han otorgat i una mica més abaix un contador de visites. 

Veiem una elevada utilitat de gadgets amb les seves respectives utilitats. Gairebé al final, però, hi ha un blogroll i a sota del tot del blog, a la part final, podem veure totes les etiquetes que disposa. 

6. Quina plataforma utilitzen?

Utilitza la plataforma blogger.

7. Com són les entrades?

Hi ha entrades de moltes menes. En el primer apartat "Mi blog" podem veure entrades logrades, on explica de manera extensiva les activitats que han dut a terme a la classe. En aquesta tipologia d'entrades, observem també la introducció d'imatges. 

Dins dels altres apartats, podem veure entrades en forma de vídeo, també presentacions de google i d'altres. 

Però totes tenen en comú una gran elaboració i explicada molt detalladament.

8. Quines competències s’hi treballa?

Dins d'aquest bloc s'hi treballen moltes competències. Entre d'altres: 

 1. Material didàctic per fer ús a l'aula-classe.
 2. Projectes personals d'aula.
 3. Eines 2.0
 4. Material transveral per l'aula d'infantil.
 5. Jocs
 6. Cançons
 7. Manualitats
  8. Vídeos de classe

9. Hi ha comentaris?


Sí. A força entrades publicades en els diferentes apartats que trobem, hi ha comentaris de diferents persones: podem trobar tant els familiars dels infants com blogaires que han arribat al seu blog i la feliciten en múltiples ocasions per la seva feina en el blog. 

*Es molt coneguda en blogosfera degut al seu premi d'or.

10. A qui va dirigit?

Va dirigit a tothom: tant als pares i mares dels alumnes, com a altres mestres i a tothom qui li pugui interessar el seu blog.

11. Hi ha blocroll?

Sí. El trobem a la part dreta inferior del bloc. Amb el títol: "Blogs que me gustan".

Reflexió personal

El blog escollit ha sigut un blog extraordinari, únic. És un blog amb infinitat de possibilitats, que permet de manera molt fàcil, a tots aquells interessats en educació, extreure idees, agafar material o compartir amb la resta de blogaires. 

És un blog elaborat, lograt. Amb molt de material didàctic per mestres o per futures mestres. És un blog el qual es pot veure clarament la vocació de la persona que hi està darrere, el seu grau elevat d'involucració i  el sentiment de pertinença cap a la blogosfera. 

Aquest blog, és un d'aquell  que s'han de guardar degut a tot el material i informació preciat que es troben dins d'ell. T'ofereix múltiples possibilitats per material didàctic qüotidià a l'aula, material per festes, vídeos d'experimentació, projectes pròpies d'aula, cançons, jocs, eines i recursos d'utilitat a l'aula d'infantil.

viernes, 28 de noviembre de 2014

Software lliure i Software privatiu


A classe de GTIC hem treballat la diferència entre el programari lliure i el programari privatiu.

Per fer-ho hem comentat diverses situacions que es dpoden donar dins de l'aula, algunes correctes i altres no. Nosaltres haviem de llegir-les i esbrinar quin eren els errors.
Les podem trobar en aquest link:
http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/10/cultura-lliure-i-programari-lliure-4.html

Un explemple seria aquest:


"Som a classe fent un projecte col·laboratiu de ciències i diem als nostres alumnes: Aneu a google, cerqueu imatges sobre la terra, enganxeu-les i comenteu-les en un Word".

Resposta:

En primer lloc en comptes dir que anessin a un buscador, ja determina a quin, en aquest cas Google, isense tenir en compte si és de caire lliure o privatiu.
En segon lloc, per les imatges podem fer ús de programes que no invaeixen la privacitat de ningú i més endevant ho veurem.

SOFWARE LLIURE




El sofware lliure és una eina alternativa als monopolis gegantins de la informàtica i forma part del moviment de la cultura lliure, com internet (que va nèixer amb la filosofia de la llibertat).
Gràcies a això utilitzem internet de forma gratuïta, només paguem el servei telefònic.
El seu màxim exponent és enRichard Stallman,


SOFTWARE PRIVATIU





El sofware privatiu és aquella eina que no permet l'accés als seus codis font, codis a partir dels quals es fa el programa, si es coneixés es podria modificar per a millorar-lo o per a personalitzar-lo.




Un dels personatges representatius del sofware privatiu és en Bill Gates, el propietari de Microsoft. 






Aquí posem una taula on hem fet un recull de les caratcerístiques mostrant una comparativa entre els sofwares lliures i privatius:



Aquí deixem un vídeo explicatiu molt interessant:



Enllaços:

http://www.ati.es/novatica/2010/203/Nv203-Entrevista-Richard-Stallman.pdf
https://sites.google.com/a/blanquerna.url.edu/wikipedia/el-software-lliure-i-la-wikipedia

Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

jueves, 27 de noviembre de 2014

Programari i arxius locals i online

Amb l’evolució tecnológica dels anys anteriors hem evolucionat fins al punt de trencar amb les barreres de les limitacions de l’espai en relació a abans.
Ara amb el núvol de la informática disposem de programari online i la possibilitat d’usar els programes i emmagatzemar arxius sense la necessitat de tenir-los guardats al nostre dispostiu sino que disposem d’ell des de qualsevol dispositiu online.


A continuació presentarem una taula on exposem les diferències entre el programari i els arxius locals i online:


Aquesta entrada ha esta feta conjuntament amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

Marcadors de google

Els marcadors de google són eines que google ofereix situades a la part superior dreta del navegador. En aquesta eina se'ns permet guardar com a enllaços directesaquelles pàgines web que volem tenir ben localitzades, o també es diuen com a "favorites".

L'accés a aquests enllaços és universal, es pot accedir des de qualsevol dispositiu online per què queden guardats a google.


Com s'activen i es desactiven els marcadors?




Els trobem a la part superior dreta de la barra de google, el seu símbol és una estrella groga.

Quan cliquem a l'estrella ens surten dues franges:
La primera on posarem el nom del web que guardarem com a marcador
La segona, que com ja sabem, podem organitzar els webs en carpetes, doncs, seleccionarem la carpeta on guardarem el web.
Un cop introduides les dades cliquem fet i ja tindrem el nostre marcador google.
Aquí podem veure què és el que podem fer amb els marcadors google i accions que ens poden ajudar al seu ús:


A la part superior dreta de la barra de Google, trobem una icona amb forma de clau anglesa, doncs si cliquem ens portarà a la pestanya d'eines.
Per activar els marcadors hem d'activar la icona de l'estel i per desactivar tornem a clicar i es desactiva, i es desenmarca.
Donem clic a guardar i haurem acabat d'enllestir la nostra tasca.

NOTA: Si desactives els marcadors, el botó "marcadors" desapareixerà de la barra de google, però podràs continuar administrant els marcadors que ja haies guardat des d'aquest web:https://www.google.com/bookmarks/


Com s'afegeix un marcador?



Una vegada finalitzada la tasca d'activar els marcadors, ara explicarem com afegir un marcador.
En primer lloc has d'accedir al lloc on vols afegir el teu marcador. A la part superior dreta veuràs la icona de l'estrella i la cliques.
Si et surt indicat inicies la teva sessió amb el teu compte de google.

Buscar i administrar els teus marcadors


Si vols buscar i obrir ràpidament els marcadors que has afegit anteriorment, has de fer clic a Marcadors que està situat a la barra de google. Ens sortirà un menú desplegable i diverses opcions, hem de seleccionar un marcador de la llista per accedir al lloc.


Una altra opció és administrar els teus marcadors de del següent web:https://www.google.com/bookmarks/


Com importar els marcadors d'Internet Explorer als marcadors de google


De vegades tenim els marcadors guardats al nostre navegador web, per exemple, a Inernet Explorer, doncs en aquest cas, també teniml'opció d'importar-los als marcadors de google.
En primer lloc haurem de fer clic al botó Inicia la sessió de la barra de google, i així iniciar la sessió del nostre compte a google.
Fem clic al botó desplegable dels Marcadors i seleccionem Importar favorits de IE (Internet Explorer). Seleccionem els marcadors que volem importar i cliquem l'opció importar.
Enllaços:
https://support.google.com/toolbar/answer/43305?hl=es


Aquesta entrada ha estat realitzada de manera conjunta amb Rebeca i Marta Pagan.

lunes, 17 de noviembre de 2014

Wikipèdia

Recentment, vaig publicar una entrada al bloc parlant de les Wikis. Avui parlaré d'un tema semblant o que, si més no, va relacionat: Wikipèdia.

Wikipèdia, com ja vaig dir és un dels wikis més coneguts arreu del món. Realment moltes persones l'utilitzen sense saber-ne del tot els seus usos, d'on prové, qui l'organitza, qui la coordina...

Per entendre tot això, visualitzeu el següent vídeo i tindreu una idea més clara i encertada de la famosa Wikipèdia.


L'any 2005 Jimmy Wales, el cofundador de la Wikipedia va fer una conferència a les TED sobre el començament de la Wikipedia. Aquest vídeo, llarg però molt interessant  ens servirà d'introducció per tots aquells que no tenen gaire informació de la enciclopèdia més famosa. Actualment aquest vídeo l'han vist unes 750.000 persones. 

Està en Anglès, un cop entreu a aquest vídeo, a l'icona de configuració hi ha un apartat on posa: "Subtitles" el podeu posar en l'idioma que vulgueu. 








Llicències d'ús: Creative Commons (CC)


A la classe de GTIC d'avui, dia 17 de novembre, hem parlat per primera vegada de les llicències d'ús que hi ha. He decidit fer una entrada ja que ho trobo un tema interessant per tots aquells que arribeu fins al meu bloc.


Anem per parts, primer hem de saber què és una llicència Creative Commons. Fent click al següent enllaç trobem informació on ho explica:


 http://ca.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons

És important saber-ne i conèixer el seu parè ja que no podem anar agafant tota la informació que consultem així com així. Tots tenim un dret i una protecció, el copyright. Aquest et protegeix la teva informació, imatges i qualsevol altre cosa, en el cas que tu no hagis donat un permís precís com per exemple mitjançant algun tipus de llicència. Una llicència d'aquestes seria: Creative Commons.

Aquestes llicències, permeten a les persones que consulten la teva informació agafar-la, distribuir-la, copiar-la, ampliar-la...en canvi el copyright no. Sempre i quan no els citis. Si cites les fonts en el copyright no tindrás cap problema.
Per tant si teniu un bloc o qualsevol altre pàgina d'informació, marqueu quin tipus de llicència utilitzeu. Jo utilitzo Creative Commons. 


Però...com es crea i introdueix una llicència Creative Commons al bloc?

El primer pas és anar a la pàgina Creative Commons 

Un cop estás dins d'ell, veuras quatre quadrats. Nomès has d' omplir el quadre "Característiques de les llicències". Un cop hagis omplet el quadre, el qual només conté dos preguntes senzilles, ja tindràs la teva llicència preparada per introduir al bloc. Al quadre titulat: "Tens una pàgina web", veuràs  un codi el qual hauràs de copiar i enganxar al teu bloc. 

L'últim pas a realitzar és la ubicació a la qual  introduir el codi per tal que es vegi la llicència: 

1. Anar a la pàgina principal del bloc: on són les entrades, la configuració, disseny...

2. Apretar l'apartat "Disseny".

3. Buscar i apretar "Afegir gadget".

4. Buscar i apretar "HTML/JAVASCRIPT".

5. Introduir el títol de la llicència i on posa "contingut", introduir el codi embed (copiat i enganxat anterioment).

6. Fer click a: "Guardar disposició".

7. Ja tens la llicència al teu bloc!

Us deixo, a continuació una impressió de pantalla de la meva llicència Creative Commons  perquè veieu on és i la sapigueu reconèixer en altres blocs.


*Entrada realitzada conjuntament amb Rebeca Losada i Marta Pagan.


domingo, 16 de noviembre de 2014

Educació física: REPTE SUPERAT!


El passat dissabte dia 15 de novembre, el meu grup del repte i jo, vam quedar ben d'hora  per anar a superar el nostre repte: el turó de l'home.


 Vam arribar a la Plana del Coll, lloc on va començar la nostra caminada. A les 11h vam iniciar l’ascensió al Turó de l’Home, que entre pujada i baixada va durar aproximadament unes quatre hores i mitjà. Encara que va ser un repte dur, va ser molt bonic de realitzar, tan per la companyia com per la naturalesa que ens envoltaba. Podies sentir l'aire pur, el vent a la cara, et senties lliure... encara que feia molt de fred. Va ser una excursió, per a mi, inolvidable.


Recorregut: Nosaltres hem fet l’etapa GR 5.2 que va des de la Plana del Coll fins al cim del Turó de l’Home, anar i tornar en total són 9 km.



Deixo unes imatges perquè es vegi la preciositat que va ésser. Encara que en directe no té res a veure.




Wikis i usos

Wiki: Què és?

Un wiki  és un lloc web col•laboratiu que pot ser editat des del navegador pels usuaris. Els usuaris d'un wiki poden per tant, modificar, enllaçar, crear i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts, com ja sabem és la wikipèdia. Normalment tothom coneix la wikipèdia o si més no, l'utilitza sovint però realment si es paran a pensar no saben què és una wiki, ni com s'organitza i es gestiona.

Les característiques dels wikis les converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col•laborativa, són molt eficaces per a la gestió del autoconeixement.

Usos típics de les wikis en educació

1. Espai de comunicació de la classe

Les wikis et permeten crear un espai virtual on tinguis la possibilitat de compartir tots aquells coneixements amb les persones de la teva classe. És una manera fàcil i ràpida de comunicació que et brindarà mil i una possibilitats: foros, tablons d'anuncis...

2. Espai de col·laboració de la classe

Una wiki es pot utilitzar com un punt focalitzat d'una comunitat interesada en un tema concret, relacionat amb el contingut de l'assignatura. Hi ha la possibilitat de crear un espai general sobre un tema donat o un lloc on hi hagi material i recursos fruit de la investigació dels alumnes. 

3. Espai per realitzar i presentar tasques

Les wikis et permeten realitzar tasques al moment i presentar-les. És una bona manera de deixar de banda els papers i anar d'un lloc a un altre ja que la wiki la tindràs sempre al mateix lloc. Pots crear-la vagis on vagis, sempre que tinguis connexió a internet. 

Això també permet que l'avaluació del mestre i/o altres professionals interessats, sigui més ràpida, còmoda, fàcil i eficaç.

4. Arxiu de text en procés d'elaboració

Una wiki té flexibilitat i facilitat per crear-la i editar-la. Les wikis mantenen internament un historial consultable de tots els canvis que es produeixen en ella.  

Així mateix, aquesta també permet creat textos de manera colaborativa sense donar importància al temps i la distància. 

5. Manual d'aula

Un altre tipus d'activitat és la creació colaborativa de llibres de text, manuals o monografias escrites per un grup de docents des de una perspectiva tradicional o des de una perspectiva social, feta pels propis estudiants.


6. Espai pels projectes de grup

Finalment, una wiki pot esdevenir l'eina ideal per albergar i/o publicar els projectes de treball de grups d'estudiants. Es poden realitzar activitats d'autoavaluació, revisar per parts, modificar, analitzar...per fomentar i desenvolupar l'anàlisis i l'estudi de projectes dels altres grups.

Com crear una wiki

A l'assignatura de GTIC hem creat una wiki per tal de començar a endinsar-nos en el seu món: per crear coneixement i compartir-lo amb els wikipedistes.

En el meu cas, he creat la wiki mitjançant un programa que t'ofereix moltes possibilitats encara que té un xic de complexitat. La meva wiki és diu: Noves maneres de comunicar. La trobareu més abaix juntament amb els passos a seguir per crear-ne una. 


Passos 

1. Escollir la plataforma  "wikispaces" per crear la nostra wiki.




2. Crear un compte seguint els passos indicats.



3. Un cop tens el teu usuari i contrasenya, t'apareixerà la següent pàgina. Fixa't al costat dret, a la part superior de la pantalla on veuràs : "create wiki". Fes click.



4. Introdueix el nom de la teva wiki a la part superior de la pantalla. A continuació, fes click al tipus de wiki que destijes i al pla i finalment apreta a l'apartat: "Try for 30 days-free".


5. Ja tens la teva wiki llesta per començar!







*Informació extreta de:

                                                  


*Entrada realitzada conjuntament amb Rebeca Losada i Marta Pagan.

Conferència: "Les tauletes digitals a l'aula d'educació infantil"



El passat divendres dia 14 de novembre, vam assistir a una conferència sobre lús de les taules digitals a l'aula d'educació infantil i primària. També van remarcar la importància d'aquestes noves tecnologies actualment a l'escola.

La conferència va ser a càrrec de dos mestres. Un d'educació infantil i l'altre d'educació primària. Aquests dos mestres van venir de l'Escola Mare de Déu de la Mercé, de Sant Feliu de Llobregat.

Van remarcar, entre d'altres coses el fet que les noves tecnologies fa uns quants anys que s'han començat a introduir a l'aula, com l'ordinador, la PDI...però que la moda de les tauletes digitals s'ha introduit fa pocs anys. Van parlar de la seva, al començament, poca experiència respecte aquesta tecnologia TIC, van reconèixer que al principi no sabrien com enfocar-ho a l'aula, i no tenien coneixement de les múltiples possibilitats que t'oferia la tauleta i que, amb l'ajuda de Miquel Àngel, coordinador d'educació infantil de la FPCEE Blanquerna, van anar descobrint poc a poc de manera conjunta, i a casa seva individualment totes les possibilitats que l'ipad té. Ho van anar introduint poc a poc a les seves respectives aules i que ara estan molt contents en quant als resultats i que no es separen ni un minut de l'ipad quan estan a l'escola.


Com a reflexió personal m'agradaria afegir que, fins que no vaig assistir a la conferència de les tauletes, no vaig adonar-me realment de les mil i una possibilitats que aquestes ens ofereixen. Ja no només amb el calendari, el correu, la càmara a mà i tot el que pugui tenir, sinó les apps (aplicacions) que hi ha creades tan de català com castellà per educació infantil i primària. Realment és una manera d'aprendre i ensenyar diferent, divertida i que als infants de les aules els atrau gratament. Clar que no deixem de banda el fet d'estar asseguts a les taules, però, deixant el llapis i paper de banda i utilitzant el seu propi cos ell mateixos. Ell són els creadors del seu propi aprenentage.




Per tant, trobo molt interessant, enriquidor i imprescindible, l'ús de les TIC a l'educació. La tecnologia avança, les persones s'adapten als nous canvis i nosaltres, com a futurs mestres, hem d'anar alhora i actualitzar-nos constament. No pot ésser que els infants i la societat vagi a un ritme més avançat que el nostre.